Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2023 – «Ένα ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο των ορυκτών για τους μικρούς μας φίλους»

Η Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών και το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ, συνεχίζοντας μια όμορφη παράδοση, που ξεκίνησε το 2018, γιόρτασαν το Σάββατο 20.05.2023 την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, διοργανώνοντας ένα «ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο των ορυκτών, για τους μικρούς μας φίλους», για τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών μελών ΔΕΠ και εργαζομένων στο ΕΜΠ.

Στην αρχή της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του Ορυκτολογικού Μουσείου Μαρία Περράκη, μαζί με την ενθουσιώδη ομάδα υποστήριξης της δράσης, αποτελούμενη από τους Δέσποινα Ψαρράκη ΥΔ, Σπύρο Χελιώτη ΥΔ, Δρ. Παναγιώτη Παπαζώτο, Ελένη Βασιλείου Δρ. ΕΔΙΠ, Έφη Λυκούδη Δρ. ΕΔΙΠ, Σταυρούλα Δραγουμάνη ΕΤΕΠ και Λυμπέρη Τσάμπρα ΕΤΕΠ, υποδέχτηκαν τα παιδιά και μετά από ένα σύντομο παιχνίδι γνωριμίας, ξεκίνησαν μαζί τους το «ταξίδι» στον κόσμο των ορυκτών. Κατά τη διάρκεια του δίωρου «ταξιδιού τους» οι μικροί μας φίλοι, πλήρως εξοπλισμένοι με κράνος, σφυρί, φακό και πυξίδα έφτιαξαν τη δομή της γης με πλαστελίνες, μελέτησαν ορυκτά στο στερεοσκόπιο, προσανατολίστηκαν στο χώρο με την πυξίδα, εξέτασαν ένα παγωμένο ηφαίστειο στο μικροσκόπιο, ανακάλυψαν πολύτιμα μέταλλα στην άμμο, και πολλά άλλα. Τέλος, συνάντησαν ζωικά και φυτικά είδη που έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια, και έμαθαν για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην εξαφάνισή τους. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι μικροί «ταξιδιώτες» μας εξέπληξαν με τις γνώσεις τους, μας ενεργοποίησαν με τις απορίες τους και μας συνεπήραν με τον ενθουσιασμό τους.

Και όσο οι μικροί μας φίλοι «ταξίδευαν» στον κόσμο των ορυκτών, ο Κοσμήτορας της Σχολής ΜΜΜ Δημήτρης Καλιαμπάκος υποδέχτηκε τους γονείς και τους συνοδούς τους, και μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή Σταύρο Τριανταφυλλίδη τους ξενάγησε στο χώρο του Μουσείου. Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία για χαλαρή συζήτηση με κρασάκι και κεράσματα στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, μέχρι να εμφανιστούν οι 40 μικροί μεταλλειολόγοι που τους ξεσήκωσαν με το τραγούδι του μικρού μεταλλειολόγου.

Αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό των παιδιών και τις εντυπώσεις των επισκεπτών, όπως καταγράφηκαν στο φύλλο αξιολόγησης της εκδήλωσης, ήταν μια υπέροχη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Ξέρουμε ότι δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε όσες και όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μιας που οι θέσεις καλύφθηκαν σε λίγες ώρες, αλλά υποσχόμαστε ότι θα το επαναλάβουμε!

[H ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων RM@Schools ESEE και RISBriefcase με χρηματοδότηση από το EIT Raw Materials. Η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση των παιδιών έγινε με την συγκατάθεση των γονέων τους]