γαιο-ΟΡΑΜΑ: Ένα πανεπιστημιακό μουσείο για τις ΟΠΥ

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στη Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών εδράζει το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ, το οποίο από το 2019 υποδέχεται μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στο πλαίσιο μαθητικών επισκέψεων και εκδηλώσεων. Η Διευθύντρια του Μουσείου, Καθ. Μαρία Περράκη, εξηγεί πως το γαιο-ΟΡΑΜΑ προβάλλει τον ορυκτό πλούτο εκπαιδεύοντας, ταυτόχρονα, τον επισκέπτη για τη σημασία τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και την πρόοδο της τεχνολογίας.

Μία ιδιαίτερη κατηγορία μουσείων, λιγότερο γνωστά σε σχέση με τα Μουσεία που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά με εξίσου πολυσχιδή και σημαντικό ρόλο είναι τα πανεπιστημιακά μουσεία. Τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν την αρχική τους εσωστρέφεια, και ανοίγουν το περιεχόμενο και τις δράσεις τους προς τους μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, αναδεικνύοντας το γνωσιακό και εκθεματικό πλούτο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Σύμφωνα με το International Council of Museums (ICOM): «Το Μουσείο είναι ένας μόνιμος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην υπηρεσία της κοινωνίας, ο οποίος ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει τεκμήρια υλικής και άυλης κληρονομιάς. Ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό, χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προάγουν την ποικιλομορφία και την αειφορία. Λειτουργούν και επικοινωνούν επαγγελματικά με δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέρουν ποικίλες εμπειρίες με σκοπό την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τον αναστοχασμό και τη διάδοση της γνώσης. Το μουσείο έχει αναλάβει πολλά νέα καθήκοντα, όπως το να γίνει εκπαιδευτικό ίδρυμα, για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρέχει γνώση και συγκεντρωμένες πληροφορίες».

Η Διευθύντρια του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ, Καθηγήτρια ΕΜΠ Μαρία Περράκη, συζητά με την Δρ. Ασημίνα Κατσιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του RAWMATHUB.GR, για το ρόλο των πανεπιστημιακών μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και την εκπαίδευση και τη διαχρονική σημασία των ορυκτών πρώτων υλών στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και την πρόοδο της τεχνολογίας.

Το podcast είναι διαθέσιμο και στο Spotify στο link: γαιο-ΟΡΑΜΑ: Ένα πανεπιστημιακό μουσείο για τις πρώτες ύλες

Καλή ακρόαση!