Επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου Σπάτων στο Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ

Μαθητές του Γυμνασίου Σπάτων με τη συνοδεία της καθηγήτριάς τους κας Ε. Κωνσταντινίδου, επισκέφτηκαν τo Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ της Σχολής, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022.

Κατά την επίσκεψή τους, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα αντικείμενα της Σχολής, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο από τον κ. Λ. Τσάμπρα, ΕΤΕΠ, και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τις ορυκτές πρώτες ύλες και τις χρήσεις τους. Στη συνέχεια, στο τμήμα των απολιθωμάτων η κα Ε. Λυκούδη, Δρ. ΕΔΙΠ, τους μίλησε για την εξέλιξη των ειδών και το ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτή.

Στη συνέχεια τους περίμενε ο PEPPER για να συνομιλήσει μαζί τους για τα ορυκτά, να απαντήσει αλλά και τους θέσει απορίες και να τους αποχαιρετήσει με μία αναμνηστική φωτογραφία.

Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης, οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι «Who wants to be a R(aw) M(aterial) ambassador?”, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του οποίου βασίστηκαν, εν μέρει, στο γνωστό τηλεπαιχνίδι “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος”. ΟΙ μαθητές κλήθηκαν βάσει των γνώσεών τους από το σχολείο και από την ξενάγηση που είχε προηγηθεί, ή επιλέγοντας τη «βοήθεια κοινού», δηλαδή τους συμμαθητές τους, να απαντήσουν 15  ερωτήσεις, διαβαθμισμένης δυσκολίας, σχετικά με τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες. Στο ρόλο του παρουσιαστή του παιχνιδιού ήταν ο Απόστολος Κούρτης, Δρ. ΕΔΙΠ, ο οποίος με τον πάντα μοναδικό τρόπο του έδωσε μια ιδιαίτερα απολαυστική και πικάντικη νότα στο παιχνίδι.

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια αξιολόγησης που συμπλήρωσαν οι μαθητές στο τέλος της επίσκεψης στο Μουσείο μας, έφυγαν πολύ ικανοποιημένοι, με νέες γνώσεις για τις ορυκτές πρώτες ύλες, τις χρήσεις και την αναγκαιότητά τους στην καθημερινότητα και στην εξέλιξη του ανθρώπου και νέα οπτική για τον κλάδο μας.

Το παιχνίδι «Who wants to be a R(aw) M(aterial) ambassador?”, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος RM@Schools ESEE και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο ευρωπαϊκό μαθητικό συνέδριο, στη Μπολόνια, το Νοέμβριο του 2019.  Η ανάπτυξη του παιχνιδιού έχει γίνει από τους Μ. Περράκη, Αν. Καθηγήτρια, Π. Τσαγγαράτο, Δρ. ΕΔΙΠ, Ι. Ηλία, Δρ. Γεωλόγο, η οποία επιμελήθηκε και τα γραφικά, και Β. Σκληρό, ΥΔ.